Pysäköinti

KurapyöräWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pääsääntönä on että moottoripyörää kohdellaan samoin kuin mitä tahansa ajoneuvoa. Poikkeuksia kuitenkin on:

Parkkikiekko[muokkaa]

Moottoripyörä on vapautettu parkkikiekon käytöstä, mutta se ei tarkoita sitä, että liikennemerkissä olevaa aikarajaa saisi ylittää. Käytännössä parkkipirkkojen tulkinnat tapauksista ovatkin sitten hyvin vaihtelevia.

Maksullinen parkkiruutu[muokkaa]

Kaksipyöräistä ei ole vapautettu parkkimittarin käytöstä. Jos kyseessä on automaatti, joka tulostaa lipun, on tilanne paljon hankalampi. Tähän ei ole mitään virallista käytäntöä, mutta yleisimmin kuulee neuvottavan ottamaan lippun taskuun ja sakkojen sattuessa mitätöimään ne jälkeenpäin. Samaan ruutuun saa kuitenkin pysäköidä useamman pyörän samalla maksulla. Joissain Suomen kaupungeissa (esim. Lappeenranta ja Oulu) kaksipyöräiset on kausi kerrallaan päätetty vapauttaa kokonaan pysäköintimaksun maksamiselta. Perusteina valvonnan vaikeus.

Lippuautomaatista saa halutessaan muistilipun painamalla kuittausnappulaa ennen rahan tai kortin syöttämistä. Tampereella ohje on laittaa muistilippu moottoripyörään kiinni ja varsinainen pysäköintilippu taskuun. Pysäköinninvalvoja huomaa muistilipusta, että maksu on suoritettu eikä siten kirjoita turhaa virhemaksua, joka kuitenkin tulisi myöhemmin mitätöityä motoristin käydessä toimistossa varsinaisen lipun kanssa.