Luokka:Laki ja ympäristö/Hevosten kohtaaminen

KurapyöräWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sorateillä kohtaa nykyisin melko usein ratsukkoja tai valjakkoja. Hevosella on tieliikennelain nojalla oikeus liikkua tiellä. Useinmiten hevosen kohtaa lähellä asutusta, erämaassa harvemmin. Hevonen on kuitenkin arka saaliseläin ja saattaa siksi säikähtää esimerkiksi mopon pärinää tai auton kaasuttelua kohtaustilanteessa. Säikähtäneen hevosen hillintä on varsin haasteellista ja kohtaamisesta saattaa siksi aiheutua vaaratilanne. Mikäli autoilija/motoristi omalla käytöksellään aiheuttaa onnettomuustilanteen, useimmiten hän on myös korvausvelvollinen. Tieliikennelain mukaan autoilijan on noudatettava erityistä varovaisuutta hevosen kohdatessaan. Tämä tarkoittaa rauhallista ohitusta, ei töötäten, ei kaasutellen. Kovan äänen lisäksi hevonen saattaa säikähtää myös kirkkaita valoja. Pimeässä hevosen ilmestyttyä näkyviin kannattaa heti laittaa kaukovalot pois ja tilanteen salliessa/vaatiessa vaihtaa myös lähivaloilta parkeille.


== Kohtaaminen ==

Kun hevos/ihminen -yhdistelmä tulee tiellä vastaan, on syytä välttää kovaa kaasuttelua. Yleensä riittää että ajaa mopolla vastaan maltillisella tasakaasulla. Kytkimenkin voi vetäistä pohjaan. Äkillinen jarrutus voi pelästyttää hevosen. Kulkiessasi mahdollisesti suurella ja tummalla sekä matalalta murisevalla matkaendurolla on suositeltvaa esittäytyä hevoselle moottoriajoneuvoksi käyttämällä suuntavilkkua siten, että siitä ei ole haittaa muulle liikenteelle. Hevonen rauhoittuu silminnähtävästi havaitessaan tunnistamattoman petoeläimen hahmon sijasta harvinaisen moottorikulkuneuvon vilkkuvalon.

== Ohittaminen ==

Hevosen ohittaminen on vielä haasteellisempaa. Leveällä tiellä ohi kannattaa ajaa tasakaasulla jotta mökä jää vähäiseksi. Jos tie on kovin kapea, saattaa käydä että ohi ei pääse lainkaan. Perässäkin on paha kyttäillä ohituspaikkaa. Tupakkimiehellä on tässä loistava syy vetästä savut, raittiimmat voi vaikka pysähtyä muuten vain venttailemaan ja vaikka tutkimaan karttaa tms. ja toivoa että hevostelija kääntyy seuraavasta risteyksestä toisaalle. Hevosen vauhti on muuten noin 20km/h. Hevosen perässä ajaessa on tärkeää ajaa riittävän kaukana, jopa autoja pelkäämätön hevonen voi luulla auton vaanivan sitä takana. Ohittamisessa on muistettava myös, että hevonen voi pelästyä jotakin muuta ja hypätä auton eteen. Ohitus olisi tehtävä riittävän kaukaa ripeästi toimien, taisaisella kaasulla. Kiihdytys ohittamisen jälkeen on tehtävä rauhassa ja riittävän kaukana.

Tässä luokassa ei ole sivuja eikä tiedostoja.