Ero sivun ”KTM 950 Super Enduro” versioiden välillä

KurapyöräWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Miedot perusmuutokset (2-1 putken kanssa) / MarkkuHoo)
(Miedot perusmuutokset (2-1 putken kanssa) / MarkkuHoo)
Rivi 152: Rivi 152:
  
 
Nämä säädöt tein 2-1 pakoputken asennuksen yhteydessä.
 
Nämä säädöt tein 2-1 pakoputken asennuksen yhteydessä.
Wings-äänenvaimentimen mukana tuli ohje säätää kaasutinta originaalista siten, että neulaa nostetaan 1 pykälä originaalista. Omastani olen lisäksi säätänyt tyhjäkäyntiseosta pikkuisen pienemmälle vakiosta. Pyörän käynti ja veto alakierroksilla helpottui melko selvästi. Uskoisin, että tällä miedolla muutoksella 950:sen kaasari toimisi paremmin myös vakioputkilla.
+
Wings-äänenvaimentimen mukana tuli ohje säätää kaasutinta originaalista siten, että neulaa nostetaan 1 pykälä originaalista. Omastani olen lisäksi säätänyt tyhjäkäyntiseosta pikkuisen pienemmälle vakiosta. Pyörän käynti ja veto alakierroksilla helpottui näillä muutoksilla melko selvästi, eikä nätissä ajossa kulutus ole oikeastaan kasvanut. Uskoisin, että tällä miedolla muutoksella 950:sen kaasari toimisi paremmin myös vakioputkilla.
  
 
== Tyyppiviat ja muut "ominaisuudet" ==
 
== Tyyppiviat ja muut "ominaisuudet" ==

Versio 14. syyskuuta 2010 kello 14.57

KTM 950 Super Enduro R on vuoden 2006 KTM uutuus.

Tekniset tiedot ja kuva

KTM 950 Super Enduro

Moottori

 • Nestejäähdytteinen kaksisylinterinen nelitahtimoottori 75-asteen V-kulmalla
 • Tilavuus: 942 cm3
 • Mäntä: Alumiinivalu, halkaisija 100 mm, iskupituus 60 mm
 • Käynnistys: Sähköstartti
 • Venttiilit: 4 pako- ja 4 imuventtiliä kahdella nokka-akselilla
 • Sytytys: Denso
 • Laturi: -
 • Jäähdytysjärjestelmä: -
Vuosimalli: 06-
Teho: 72 kW (98 hv) / 8500 rpm
Vääntö: 95 Nm / 6500 rpm
Puristussuhde: 11,5:1
Kaasutin: 2x Keihin CP 43

Alusta

Vuosimalli: 06-
Etuvaimennin: WP-USD, halkaisija 48 mm
Takavaimennin: WP Monoshock PDS
Joustovara: edessä 250 mm, takana 255 mm
Etujarru: 300 mm levyjarru
Takajarru: 240 mm levyjarru
Bensatankki: 13 l
Istuinkorkeus: 920 mm
Maavara: 296 mm
Kuivapaino: 185 kg
 • Runko: teräsputki
 • Ohjaustanko: alumiini
 • Vanteet: edessä 1.85 x 21", takana 2.5 x 18"
 • Renkaat: edessä 90/90 x 21", takana 140/90 x 18"
 • Äänenvaimennin: 2x teräsvaimenninta katalysaattoreilla
 • Ohjauskulma: 64,6 astetta
 • Akseliväli: 1570 mm

Lähde: valmistajan nettisivut

Mallit

06-

Tiedosto:SuperEnduro950-06.jpg
KTM 950 Super Enduro -06

Muutokset: -

Hintataso

15800€

Huolto-ohjeet

Yleistä

Käyttöohjekirja sisältää ohjeita perushuoltotoimenpiteisiin ja erikseen KTM:ltä hankittavissa oleva korjaamokäsikirja tarjoaa sitten kattavat huolto-ohjeet. Korjaamokäsikirjaa saattaa saada myös eBay:sta ja on sitä näkynyt nettifoorumeillakin, joskin netissä liikkuvat kopiot voivat rikkoa tekijänoikeuslakia maasta riippuen. Tähän Huolto-ohjeet kappaleeseen voi kirjata ohjeita, joita KTM:n dokumentaatio ei kata, tai joiden osalta se vaatii tarkentamista.

Kaasuttimien säätö

Asetukset à la Timo

Tehtaan alkuperäissäätöjen muuttaminen toimivaksi:

Säätämisessä en ole käyttänyt mitään mittalaitetta, vaan ainoastaan kokemustani ja näppituntumaa.

Seuraavilla säädöillä; kone käynnistyy tasaisesti molemmilla pytyillä +20 lämpötilassa ilman ryyppyä. Vähänkin viileämmässä vaatii jo ryyppyä. Vetää nopealla kaasun avauksella häiriöttä läpi koko kierrosalueen. Tasakaasulla ajettaessa käyttäytyy sivistyneesti. Ei mene rikkaalle kesäkelillä millään alueella. Toimii silti vielä -15 pakkasessa moitteetta. Vie matka-ajossa muutaman desin enemmän sataselle.


Pakoputkena on alkuperäiskäyrät, 2/1 yhdyskappale jossa 45mm:n liitos vaimentajaan, suora absorbtiovaimennin jossa 32mm:n ulostulo. Ei siis katalysaattoreita.

Ei muitakaan saastelaitteita.

Ilmansuodattimena: pestävä esisuodatin (n.6dm2), alkuperäinen paperisuodatin + imupöntön kyljessä (kolmioaukossa) pestävä lisäsuodatin (n.2dm2).

Bensan paine: 0.08bar (vakiona yli 0,2bar). Säätimenä PetrolKing. Testaustulos yli 0.1bar:n paineella; kovassa/hitaassa rytkytyksessä bensan pinta nousee> menee rikkaalle (silloin kun kulutus on pieni, tuon b-pinnan kohoamisen vaikutus on erittäin suuri). Tällä muutoksella ei ole vaikutusta täyskaasuajoon (kulutushuippuun).

Kaikki paitsi pääsuuttimet ovat alkuperäisiä.

Pääsuuttimet: etu 160 (alkup. 155), taka 165 (alkup. 160)

Neulojen asento: toiseksi alimmainen ura (alkup. prikka 2 uraa ylempänä)

Seosruuvit: etu 1 5/6 kierrosta, taka 1 2/3 kierrosta (alkup. 2 1/4)


Minun yksilöni toimii herkimmin näillä säädöillä maastoajossa, johon tehokapasiteetti tuntuu hyvin riittävän ja jolloin varsinaiseen virittämiseen ei tarvi ryhtyä.

Lisäksi; tyhjäkäynti pitää laittaa suht korkealle, rajalle missä ykkönen ei vielä "rasahda" päälle. Syystä että: ei stumppaile turhaan. Ei paukuta putkessa.

Asetukset à la Kipa

 • Pääsuuttimet 160/165, muut orig.
 • Putsari DNA
 • Putki 2-1 Akra lisähuilulla
 • Neula orig./ prikka 3. ura
 • Seosruuvit mol. 2,5 kierrosta auki
 • Putsarissa lisäilma-aukko "Timo's door"
 • Bensapumppu Facet 40105+PetrolKing-paineensäädin


Asetukset à la Sahuri

 • Putsari vakio
 • Putki 2-1 + Devil-vaimennin + noisekiller (hiven avarrettu noise killeriä)
 • Pääsuuttimet pykälää isommaksi --> 160/165, muut orig.
 • Neulat toiseksi alimmainen ura (alkup. prikka 2 uraa ylempänä)
 • Seosruuvit mol. 1/2 kierrosta vakiosta auki (2,75 auki)
 • Bensapumppu Facet + PetrolKing-paineensäädin Timon ohjein säädettynä

Orkkis eturattaalla vetää 80 km/h häiriöttä ja ei stumppaile maastossa. Vakiosäädöillä sammuili risteyksiin seoksen laihuuden takia. Käynnistyy hyvin ja vetää tasaisesti läpi kierrosalueen. Sietää "harrikkamaisen alhaisen" tyhjäkäynnin.


Miedot perusmuutokset (2-1 putken kanssa) / MarkkuHoo

 • ilmanputsari vakio
 • suuttimet vakiot
 • neulat nostettu 1 pykälän, neulan prikkaa siis lasketaan originaalista yhden uran verran alemmas, kolmanteen uraan alhaalta laskien
 • seosruuvit 1 3/4 kierrosta auki kokonaan suljetusta

Nämä säädöt tein 2-1 pakoputken asennuksen yhteydessä. Wings-äänenvaimentimen mukana tuli ohje säätää kaasutinta originaalista siten, että neulaa nostetaan 1 pykälä originaalista. Omastani olen lisäksi säätänyt tyhjäkäyntiseosta pikkuisen pienemmälle vakiosta. Pyörän käynti ja veto alakierroksilla helpottui näillä muutoksilla melko selvästi, eikä nätissä ajossa kulutus ole oikeastaan kasvanut. Uskoisin, että tällä miedolla muutoksella 950:sen kaasari toimisi paremmin myös vakioputkilla.

Tyyppiviat ja muut "ominaisuudet"

Tyhjäkäyntipiirin lämmitys

Tyhjäkäyntipiiriä sulana pitävät lämppärit ovat liian tehottomat. Jäätää (räntäkeleillä) silti vaikka termarikin on ohitettu. Vaatii pikkuisen tenua tankkiin.

Liian korkea bensapumpun paine

Seos voi mennä huomattavan rikkaalle pitkään hitaassa kivikossa, pienellä kaasulla (kulutuksella) ajaessa. Kyseessä on lähinnä pyörän ominaisuus (joka koskee useita muitakin vastaavan tekniikan omaavia laitteita). Syy rikkaalle menoon löytyy bensapumpun liian kovasta paineesta. Sillä, voimakkaassa liikkeessä, pienellä kulutuksella, uimuri ei kykene pitämään kohokammion bensan pintaa kohdallaan > pinta nousee > tyhjäkäyntiseos rikastuu.

Toimivaksi ulostulopaineeksi riittää 0.04-0.1bar. Tämän voi saavuttaa asentamalla vakiopumpun jouselle painetta rajoittavan vastajousen. Vastajousen mitoittaminen voi olla hankalahkoa; toinen vaihtoehto on käyttää erillistä paineenrajoitinta, esim. Petrol-King merkkistä. Näitä löytää autotarvikeliikkeistä.

Tasakaasulla nykiminen

Seos on vakiosäädöillä varsin laiha. Ks. "Kaasuttimien säätö" Huolto-ohjeissa.

Sivuseisontatuen kiinnitys

Sivuseisontatuki on kiinnitetty lohkoon. Maailmalta on raportoitu tapauksia, joissa maastoajossa isku sivuseisontatukeen on rikkonut lohkon.

Yksi "korjausvaihto" on sivuseisontatuen korvaaminen keskiseisontatuella.

Lisävarusteet

Yleistä

Sen sijaan että tähän prujattaisiin koko KTM Sommer ja KTM Hard Equipment kataloogit (joskin niistä voi tänne poimia varusteita tarpeen mukaan), olisi erityisen toivottavaa kirjata ylös ns. "vaikeita tapauksia", joita ei helpolla löydä ilman monen tunnin foorumienkahlausta -- lisävarusteita, joita tarjoaa jokin pikkupulju toisella puolella maapalloa, tai varusteita joita täytyy soveltaa toisesta KTM-mallista, muusta pyörästä, yleisosista tai tehdä itse.

Liikkeet

Seuraavat liikkeet tarjoavat Superiin sopivaa tarviketta:

Tankit

RV Aqualine 30l

[1]

Tankkia löytyy mustana,oranssina ja valkoisena. Valkoisesta bensan pinta näkyy läpi. Mitattu tilavuus on 28 litraa.

Suojat

Pohjapanssarit

BlackDog Cycleworks

BlackDog Cycleworksin 5mm alumiinista tehty pohjapanssari.

Sähköt

Sivujalan asentoanturin disablointisarja

KTM:n hard equipment katalogista 990 SuperDukelle tarkoitettu sivujalan disablointikitti sopii KTM Sommer:in ja sekalaisten Internet-lähteiden mukaan SE:henkin. Osanumero on 61011046044. Jos joku diileri ei pysty tuota toimittamaan, kannattaa kysyä KTM Sommerilta.

Sivujalan asentoanturin voi disabloida myös niin, että oikosulkee kytkinkahvan koskettimelle tulevan johdon. Silloin ECU ei välitä sivujalalta tulevasta signaalista. Tästä on myös kaikki ne seuraukset, jotka tulee siitä että ECU:n mielestä kytkin on koko ajan pohjassa.

Kierroslukumittarit

Yleistä asennuksesta
SuperEnduro ECUn liitin ja EPC-johto.jpg

Asentaminen vaatii signaalin varastamista ECU:n liittimestä (pinni numero 6). EPC-signaalin pinniä (20, vihreä/punainen johto) voi myös uusiokäyttää kierroslukumittarin signaalin (ks. oheinen kuva). ECU:n liittimen pinnien lukituksen saa vapautettua painamalla liittimessä olevan leveän valkoisen lukitusnastan sisään siten että toisella puolella olevat kaksi pienempää nastaa nousevat muutaman millin ylös. Pinni lähtee varovasti pyörittämällä pois jonka jälkeen sen voi tuupata 6-paikkaan. Sitten vain painetaan lukitus takaisin. EPC-liittimelle tulee myös +12 volttia joten käyttöjännite on myös saatavilla helposti. Kannattaa tietenkin varmistaa että toinen EPC-liitin on hyvin suojattu koska sama signaali menee myös sinne.

ECU:sta lähtevä signaali on akkujännitteen suuruinen kanttiaalto (50 % pulssisuhde) jonka taajuus on sama kuin moottorin kierrosluku.

NOVA MBB / Moto-Detail

NOVA MBB valmistaa useita eri mittarivaihtoehtoja, niin analogisia kuin digitaalisia. Analogiset mittarit on tilattavissa valkoisella tai mustalla taustalevyllä, oranssilla (!) tai sinisellä valaistuksella ja muutenkin konfiguroitavissa. Analogisen 48mm mittarin ovat jotkut onnistuneet mahduttamaan 950SM:n vakiomittarin viereen ilman isompaa mittariston uudelleenrakentelua: kuva.

Louis myy yhtä mittarimallia Moto-Detail nimellä (tuote saapui kuitenkin NOVA MMB:n paketissa ja asennusohje on sama kuin NOVA MBB:n sivuilta löytyvä), tilausnumerot 10034795 (valkoinen pohja) ja 10034794 (musta pohja).

KTM

KTM 950 Adventuren kierroslukumittari on sovitettavissa SE:hen kuten NOVA MBB:n mittari.

Penkit

Renazco Racing

Renazco Racing

Pleksit

Pretender

Pretender-nimellä foorumeilla kirjoitteleva saksalainen on tehnyt polykarbonaatista pleksejä 950SM/SE:hen. Pleksejä on kahta kokoa, yli ja alle 1.80m pitkille kuskeille. Kuvia edestä ja takaa. Yhteystiedot ja tarkempaa infoa tästä threadista. Nyttemmin tätä pleksiä on tilattavissa suoraan myös saksalaisten nettikaupasta täältä.

Laminar Lip

Laminar LLC:n 950SM:ää varten tehdyt mallit käynevät 950SE:henkin. Allekirjoittaneella ei ole kokemusta aiheesta.

Hyde Racing

Hyde Racing

KTM 690SM:n originaali

SE:hen (ja SuperMotoon) voi myös istuttaa pienellä vaivalla 690SM mallin originaalin lisävarustepleksin. Osanumero 75008065044. Asennuskuvia ADVforumilla.

Tavarankuljetus

"Tarakat", takalaukkukiinnikkeet

Hattech

Hattech valmistaa tarakkaa, jossa reiät Givin adaptereille (tilattavissa mm. Louisilta). Tilaus mahdollista eBayn kautta. Jos em. linkki ei toimi, koita hakea "Hattech":ia.

Touratech

Touratech tarjoaa yhtä tarakkavaihtoehtoa.

KTM hard equipment

Ilmeisesti KTM 950SM:n takalaukkutelineen saa asennettua SuperEnduroon. Viite TBD.

Ohjausiskunvaimentimet

Scotts Performance

Scotts Performance valmistaa 950SE:tä varten "bolt-on" sarjaa, johon kuuluu yläkolmio, ohjaustangon kiinnikkeet sekä itse vaimennin, joka tulee ohjaustangon ja yläkolmion väliin.

Emig Racing

Emig Racing valmistaa myös SE:hen 2 erilaista valmista bolt-on ohjausiskunvaimenninsarjaa. Lisätietoja kuvineen.