BMW R65 GS

KurapyöräWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

BMW R65 GS

Yhteenveto[muokkaa]

BMW R65 GS on BMW:n ensimmäisen matkaenduropyörän R80 G/S:n pienempitehoisella moottorilla varustettu versio, jota valmistettiin vv. 1987-92 yhteensä vähän yli 1700 kpl.

Taustaa[muokkaa]

Kun kaikkien matkaenduroiden äiti BMW R80 G/S uudistui vuonna '86 Monolever-mallista R80/R100 GS Paralever-malliksi, jäi BMW:n markkinointiosastolle tarve saada edullinen 'sisäänveto'-malli. Tarvetta lisäsi ajokortti- ja vakuutusmaksuluokitus, joka suosi 20 kW tehoisen pyörän käyttöä. Tähän tarpeeseen luotiin R65 GS.

Alusta[muokkaa]

R65 GS tehtiin ottamalla 'vanhan' R80 G/S:n runko oheislaitteineen käytännössä sellaisenaan ja laittamalla siihen 'vanha' R65:n kone, jonka teho oli laskettu 20 kW:iin. Kun runkorakenne ja moottorin paino vastaavat alkuperäistä R80 G/S:aa, ovat hyvät ajo-ominaisuudet säilyneet.

Moottori[muokkaa]

Moottori on peruspikkubokseri, jonka tehot on pudotettu 20 kW /27 hv:aan avoimen R65-koneen 37 kW /50 hv:sta. Vaihteisto on 5-lovinen. Tällä koneella huippunopeus on n. 140 kmh ja kiihtyvyys kohtuullinen, ottaen huomioon lähes 200 kg painon.

Tehon pudotustapa[muokkaa]

Tehon pudotus on tehty baijerilaisen insinöörin perusteellisuudella ja aivan oikeaoppisesti: pienempiventtiilinen kansi (R45), ahtaampi imusarja ja kaasutin (26 mm), matalampi puristus ja alakierrosten vääntöä korostava nokka-akselin (256 ast.) muoto. Paras vääntö onkin jo 3500 rpm ja tehohuippu 5500 rpm:ssa. Ilmeisesti muutama sata pyörää on toimitettu kuristamattomalla R65-moottorilla.

Tehon nosto[muokkaa]

Tehon korottaminen ei vastaavasti onnistu vippaskonstein vaan on hankalaa ja kallistakin: kansien, nokka-akselin, imusarjojen ja kaasuttimien vaihto. Jotkut käyttäjät mainitsevat, että nokka-akselin vaihto R45:n nokka-akseliksi (284 ast.) antaisi lisää potkua ala- ja keskikierroksilla. Huipputehoa taasen rajaa imusarjan ja kansien koko.

Paras tapa tehon nostoon on hankkia R80 G/S:n tai R65:n avoin kone ja pudottaa se alkuperäisen koneen tilalle; runko ja vaihteistohan on sama.

Levinneisyys[muokkaa]

Pikku-Gessusta ei tullut siviilimarkkinoilla samanlaista menestystä kuin sen isoveljestä. Aloittelija-ajokortti oli lähinnä saksalainen ilmiö, eikä R65 GS:aa mennyt vientiin Keski-Euroopan ulkopuolelle. Sen sijaan julkisyhteisöpuolella otettiin mielellään vastaan pyörä, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet, kohtuutehoinen moottori, kokemattomallekin ajajalle sopiva ajokortti-luokka, sekä koeteltu ja huoltoystävällinen rakenne. Enemmässä määrin R65 GS:aa ovat käyttäneet mm. Ranskan ja Tanskan armeijat, ranskalainen Gendarmerie-poliisi, Saksan tiepalvelu, poliisi ja Punainen Risti sekä muut julkisen puolen asiakkaat. Näiden käyttämiä pyöriä onkin tullut poistomyynneissä markkinoille viime vuosina.

Hintataso[muokkaa]

Valmistusvuosina hinta oli 9200 DEM eli n. 4600 €. Mm. Tanskan armeijan käytöstä poistettuja pyöriä myydään Keski-Euroopassa nyt 2000 € pintaan.