Pohjolan Kurapyöräilijät
http://matkaendurot.net/phpBB3/

Starttimoottorin ropaamista
http://matkaendurot.net/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=43491
Sivu 1/1

Kirjoittaja:  Ilmari [ Pe Tammi 10, 2020 4:32 pm ]
Viestin otsikko:  Starttimoottorin ropaamista

Houdi!

Bemari päätti hyytyä metsäpolulle välipäivinä. Eipähän tuossa, maasturilla apuvirtaa ja kotia. Ja sen jälkeen ei enää lähtenyktään tulille "ikinä". Startti pyöritti konetta mutta jotenkin määrittelemättömän laiskasti. No totta kai ajauduin paniikin valtaan ja vääriin diagnooseihin.

Koska mopo lähti käyntiin apuvirralla, syntipukiksi sopi 7.5 vuotta vanha Vartan AGM-akku. Akkuliikkeen myyjä mittasi akun ja totesi sen olevan uutta vastaavassa kunnossa. Päätin kumminkin ostaa uuden akun. No ongelma ei sinänsä poistunut mihinkään, kone pyöri laiskasti eikä käynnistynyt. Monestihan laiskasti pyöriväkin moottori saattaa lähteä käyntiin mutta tässä Rotaxissa ECU ei anna kipinää alle 700rpm.

No sitte... Päätin tsekata startin ja näky ei silmiä hivellyt. Ilmeisesti akselin stefa oli kulunut ja startin sisus oli ihan täynnä öljyn ja hiilen muodostamaa sitkeää pikeä. Tämä piki oli sitte ilmeisesti jumittanut hiilet ja ne oliki selkeesti kulunut vaihtorajalle. Samaten kommutaattori oli kulunut hiilien kohdalta kuopalle. Aluksi ajatterlin jättää startin varaosiksi ja tilata uuden, enpä tilannutkaan. Bemarin tiskihinta tuolle Denson startille oli vähä vajaa 500 euroa.... Eli motivaatio ehjäys-yritykseen oli varsin korkealla.

Ankara googletus kertoi, että samainen startti löytyy BRP:n kelkoista. Alajärvellä kisakoneesta löytyi yksi hiilisetti eli ei muuta kuin tilaukseen. Pyhäpäivistä huolimatta paketti tuli melkein heti. Harmi vaan, että siellä oli vain yksi hiili. Puhelinsoiton jälkeen selvisi miksi. Startin hiilet ovat erilaisia ja myydään eri varaosakoodilla. Tilasin toisen hiilen paikalliseen rengas/kelkkaliikkeeseen. Uusi stefa löytyi laakeriliikkeestä. Itse laakerit oli sen verran hyvässä kunnossa, että jätin ne paikalleen.

Löysin työpaikalta myös yhdet "vintage" takometrin hiilet, jotka olisi sopinee paikalleen pikku hiomisella. Näissä hiilissä oli kumminki sen verran ohuet johdot, että en ottanut riskiä niitten kanssa.

No sitte kommutaattorin ihmettelyä. Jotkuhan sanovat tuota mekaanista virrankääntäjää kollektoriksi. Mikä nyt sitte on oikein ja mikä väärin, en tiiä. Laitoin roottorin sorviin ja otin kommutaattorista niin vähän lastua kuin mahdollista. Sorvauksen jälkeen "pistin" urat terävällä piikillä. Tämä siksi, että sorvatessa niihin uriin "kääntyy" kuparia. Pistämisen jälkeen vielä viistin urat puukolla, etteivät hiilet kulu lamellien terävissä reunoissa. Kaikkiin osiin helkutin hyvä pesu, ettei uusi hiilipöly tartu öljymöhnään. Moottori kasaan ja kiinni Bemariin, ja kone heräs kuin palmun alta.

Kulungit olivat seuraavat. Stefa 2 euroa, hiilet 50 euroa. Työ nolla euroa. Tuon sorvausosuuden tein töissä "firaabelina". Vaikka tuon koneistuspalvelun olisi ostanut "ulkopuolelta" niin homma olisi mun mielestä siltikin kannattanut.

Katotaan nyt, kauanko tuo kestää....

Liitteet:
Tiedoston kommentti: Sorvattu kommutaattori
20200101_115850_1024x768.jpg
20200101_115850_1024x768.jpg [ 109.94 KiB | Katsottu 1052 kertaa ]
Tiedoston kommentti: Kokoelma hiiliä ja stefat
20200101_110613_1024x768.jpg
20200101_110613_1024x768.jpg [ 86.78 KiB | Katsottu 1052 kertaa ]

Kirjoittaja:  B12 [ Pe Tammi 10, 2020 5:16 pm ]
Viestin otsikko:  Re: Starttimoottorin ropaamista

Hyvä kertomus. Sellaista se tee se itse-miehen elämä on. Moni muu olisi vienyt liikkeeseen (etenkin bemarin) ja maksanut startista vaihdettuna 600-700€. Joku kaipaa sitä välirahaa ja toinen ei. Ainakin itselle onnistunut rahansäästö antaa iloisen mielen.

Kirjoittaja:  vtwin [ Pe Tammi 10, 2020 6:17 pm ]
Viestin otsikko:  Re: Starttimoottorin ropaamista

Peukku! Mä korjasin Italian ihmeen startin (sekin Denso..) joskus samalla tavalla. Piti vielä eristää startin rungosta se + piuha, kun purkaessa eristeet korkkasi. Akseli oli startin päädyssä messinki puslalla, se oli kulunut ihan soikeaksi, sen sain hovisorvarilla uusittua. Sittemmin startti (ja startin vapaakytkin) on uusittu.

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/