Pohjolan Kurapyöräilijät
http://matkaendurot.net/phpBB3/

Apukäynnistin. Litium akku.
http://matkaendurot.net/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=43415
Sivu 1/1

Kirjoittaja:  Bergland83 [ Ke Joulu 18, 2019 10:00 pm ]
Viestin otsikko:  Apukäynnistin. Litium akku.

Voiko tuomosella 8000mAh apukäynnistimellä antaa pyörään lisä virtaa jos ei käynnisty? Pyörässä litium akku. Kuitenki akun lataukseen pitää olla oikea laturi. Mitänkäs sitten kun akku pyörässä paikallaan ja pyörä lataa sitä samalla tapaa kuin mitä tahansa muuta akkua. Jotenki tuntu vain rahastukselta että piti ostaa tuon takia oikeanlainen laturi..

Kirjoittaja:  an13 [ Ke Joulu 18, 2019 10:31 pm ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

Pyörän laturi toimii eri tavalla kuin seinästä lataavat lyijyakuille tarkoitetut "trickle charge" tyyppiset jotka eivät käy litiumin kanssa: https://en.wikipedia.org/wiki/Trickle_charging

Kirjoittaja:  Bergland83 [ Ke Joulu 18, 2019 10:58 pm ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

Ei avautunut asia ollenkaan. Ihmetyttää vain että pyörähän lataa tuota litiumia samanlailla oli mikä akku vain paikallaan. No sille sama. Ajatus oli että uslkaltaako tuolla tuikata lisä virtaa jos sattuu että ei käynnisty. Poljinta kun tällä hetkellä ei oo.

Kirjoittaja:  an13 [ Ke Joulu 18, 2019 11:48 pm ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

Pyörä lataa lyijyakkua ja litiumakkua samalla tavalla kun ovat kiinni pyörässä. Mutta seinään kytkettävä laturi ei, jos se on tehty halvalla tyhmästi ja vain lyijyakuille. Siksi se rahastus että tekee paremmalla laadulla nin että sopii myös litiumille. Lyijyakku antaa enempi anteeksi surkeaa lataustekniikkaa.

Jos on toinen akku jossa on enempi jännitettä kuin pyörässä olevassa eli vaikka se apukäynnistin josta saa ulos yli 12V niin kyllä sillä voi litiumakkuunkin laittaa virtaa.

Kirjoittaja:  Bergland83 [ To Joulu 19, 2019 12:18 am ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

Kiitos tästä. On tuo apukäynnistin kätevä olla repussa matkassa kun on pientä kokoa. Eipä jää pyörä ainakaan siihen kun saa laittaa lisä virtaa. Ohjeissa lukee että käynnistäisi jopa 2.litran disel koneen no en kyllä usko ennenkö kokeilen. Apukäynnistysvirta 200A Piikki 400A apukäynnistimessäkin näköjään litium ion akku.

Kirjoittaja:  vanhakääpä [ To Joulu 19, 2019 9:47 am ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

Aikoinaan, kun ostin Lin, niin se seisoi hyllyllä useamman kuukauden. Paikalleen laitettuani ei henkäystäkään.
Menin myyjäliikkeeseen kokeilemaan oikeanlaisella laturilla. Ei alloittanut lataamaan. Myyjä soitti maahantuojalle ja sai ohjeet; laita vanhanaikaiseen laturiin ja anna olla vartin verran (muistaakseni). Tämän jälkeen Li laturiin. Seuraavan päivänä hain pois.
Toiminut vuosia, mutta käytän konetta kerran talvella. Akun vaihdossa 7kg poistui.

Ps. Eiköhän tuo mainitsemasi laite toimi vain käynnistys apuna. Ei lataa.
Sillä voi ladata puhelimen, tietokoneen ym vastaavien akkuja.
Ymmärtääkseni se startti perustuu muunlaiseen rakenteeseen.

Kirjoittaja:  Happi [ To Joulu 19, 2019 1:08 pm ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

Kannattaa huomata, että osassa apukäynnistimissä on ominaisuus, joka estää lisävirran antamisen akkujännitteen ollessa liian alhainen. Meillä oli EXC-F:n valorele jäänyt jumiin ja akkujännite oli litiumakussa n. 1,5V. Exiden starttiboosteri ei suostunut toimimaan. Toisella akulla sitten mopo käymään. Tosin tolla Exiden starttiboosterilla olis voinut ensin nostaa akun napajännitettä, koska siinä on myös 12VDC ulosotto.

https://suomenakut.fi/laturit_ja_virtal ... mah_li-ion

Yksinkertaisilla ilman "älyä" olevilla lyijyakkujen latureilla litiumakkua voi ladata, mutta kannattaa huomata, että litiumakku on täynnä nopeasti, koska Ah määrä on pieni.

Happi

Kirjoittaja:  jaket [ To Joulu 19, 2019 2:06 pm ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

kyllä olen niitä lithiumeita ladannut vakiolatureilla(CTEK). tutkin sitä joskus ja se ero on kai siinä, että lithium voi ylilatauksesta kärsiä, joten ei kannata jättää sitä yöksi, vaan ladata joku tunti. Lithium ei juuri purkaudu ja se säilyy parhaiten jopa 50% varauksessa, joten sitä ei sinänsä tarvitse latailla muutenkaan.

Kirjoittaja:  ceevu [ Ma Joulu 30, 2019 8:49 am ]
Viestin otsikko:  Re: Apukäynnistin. Litium akku.

Talokin voi kärsiä litiumin ylilatauksesta... Olen myös muutaman akun herättäny lyijyakkuohjelmalla,mutta vaan sen verran että oikea litium lataus suostuu käynnistymään.Siinä ei mene pitkään. Jos yöksi jättää normilaturiin,saattaa tulla lämmin herätys. LIfe ei kai ole ihan yhtä herkkäsieluinen kuin lipo,mutta kun noita starttiakkuja tulee lisää markkinoille hinta ja koko pienentyen,ei voi enää olla varma mikä teknologia on sisällä.

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/