Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Yleistä keskustelua enduroista

Valvojat: Jukka, Moderaattorit

Avatar
t.t.tammi
Viestit: 2248
Liittynyt: Ke Kesä 13, 2007 10:22 pm
Pyörä: Pan European 1991
Paikkakunta: paimio
Viesti:

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja t.t.tammi »

Välilevyt on vielä toistaseks pysyny ehjänä mut kaikkee muita selkävaivaa on kyl ollu.

Syvät vatsa-ja selkälihakset on tuossa avainasemassa mutta itsellä kipeytyvä alaselkä rupes vasta tokenemaan kun sain muun rangan kanssa liikkumaan eli rintaranka oli aika jumissa jolloin kääntymiset tapahtu melkein kaikki alhaalta jolloin se ylirasittu.
Iso vaikutus oli myös kun kun rupesin putkirullaamaan mm. Lonkan koukistajia jotka oli parin kymmenen vuoden toimistopöydän ääressä istumisesta kyllä kiristyneet kovasti ja tällöin vetävät lantion väärään asentoon. Välil on kyl meinannu itku tulla ku miettii millasii summii sitä on fyssareille vuosien saatossa lykänny ja suurin helpotus tuli parinkympin rullalla Tokmannista...
Teemu Paimiosta
"epäonnistumisen vaara on olemassa kun kyvytön ohjaa halutonta tekeen viratonta hommaa...."
Mopo-/ajelukuvia:Onedrive ja vimeo
Avatar
gixxerman
Viestit: 4817
Liittynyt: Pe Kesä 23, 2006 5:57 pm
Pyörä: 4xtohtori
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja gixxerman »

Tämä,vaikka onkin TV-shopin mainostama laite,on auttanut yllättävän paljon ja jopa akupunktiosetä antoi tälle hyväksymisen.Itsellä siis renaa alaselkä toisinaan.
http://www.sjoppi.fi/insta-life.html
Mä tulen kaukaa,kauas menenkin,jää taakse asfaltin pätkä,ja silloin tiedän sen,mä riippuvainen ole en,kun tiellä luukutan prätkää.(Hannele Suominen)
Avatar
Jokke Espoosta
Viestit: 750
Liittynyt: Ke Touko 02, 2012 8:32 am
Pyörä: KTM 625 SXC -04
Paikkakunta: Tätä nykyä Kerava

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja Jokke Espoosta »

Kaipa se pitää tähän ilmoittautua. Teini-iässä iski jostain syystä välillä aivan perkeleellisen jumin oikean puolen alaselkään, pahimmillaan oli sellainen ettei meinannut päästä autosta ylös tai sänkyyn makuulle. Yleensä yön nukkumisella jumit aukesivat.

Lääkärien näkemys oli että kasvukipuja, kyllä se siitä. Eikä se ihan paskapuhetta edes ollut, kyllä ne kivut ovat siitä reilusti vähentyneet. Nyt, 15 vuotta myöhemmin, jumeja on ehkä vähän harvemmin, mutta ne eivät ole läheskään niin kivuliaita. Joskus vaan selkä vetää kramppiin, ja kipu on lähes aina oikealla puolella, vähän pakaran yläreunan yläpuolella. Kun jumi on päällä, niin peilistä näkee että seison kierossa, eli ilmeisesti joku toispuoleinen kramppi kyseessä.

Hiljalleen olen alkanut ymmärtämään mistä on kyse. Kävin muutaman kerran hyvällä kiropraktikolla, joka taisi löytää syyn. SI-nivel, eli lonkan ja alimman selkänikaman välinen nivel tai nivelentapainen, menee jotenkin virheasentoon. Joidenkin ammattilaistenkin mielestä se on mahdotonta eikä kyseisessä nivelessä voi olla mitään vikaa, mutta kun helvetin kipeä, krampissa oleva, kiero selkä on yhdellä liikkeellä avattu ja kipu, jumi ja kierous poistunut saman tien, niin jätän tässä asiassa "viisaampien" mielipiteet omaan arvoonsa.

Olen huomannut, että huolellisesti tehty salitreeni ei ainakaan tilannetta huononna. Liikkeet pitää kyllä koettaa tehdä hyvällä tekniikalla, eikä painojen kanssa kannata riehaantua niin että tekniikka hajoaa. Venyttely on myös erittäin tärkeää. Pelkkä reipastahtinen kävelylenkki, kunnon juoksulenkistä puhumattakaan, aiheuttaa lähes varman kivun ja kierouden seuraavaksi päiväksi jos ei venyttele kunnolla, etenkin takareisiä ja lonkan koukistajia. Ilmeisesti liian kireät lihakset vetävä lonkan virheasentoon. Myös sängyssä lojuminen (esim. viikonloppuaamupäivisin jos ei jaksaisi heti nousta) vetää selän helposti jumiin, ja toinen paha on etukumarat työasennot joita ei nykyisessä duunissa onneksi ole. Hyvässä konttorituolissa istuminen tuntuisi enemmänkin parantavan kuin pahentavan tilannetta. Prätkällä istuen ajaminen tuntui välillä vähän ikävältä, mistään kunnon kannonkierrosta ei ole kokemusta eli tämä tarkoittaa lähinnä soratie- ja asfalttireissaamista. Täytyy kyllä muuten myös myöntää, että keskikehon lihakset ovat turhan heikot. Esimerkiksi voimapyörällä ei ole toivoakaan päästä alas asti edes polviltaan. Treeniä, treeniä...

Olen vaan vähän turhan laiska joten sekä punttien kolistelua että venyttelyä tulee tehtyä vähän turhan vähän, mutta itselleen siinä kiusaa tekee kun ei pidä huolta itsestään.
"Trying is the first step toward failure!"
-Homer Simpson
Ex: Honda XRV 650 Africa Twin RD03 -89
skuikka
Viestit: 1944
Liittynyt: Ma Joulu 18, 2006 8:00 pm
Pyörä: SE & Montesa 315
Paikkakunta: Vantaa/Parikkala

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja skuikka »

Joken kuvaus on aika tutun kuuloinen.
Pari kertaa joutunut pakettiauton tavaratilassa sairaalaan viedyksi kun en mahtunut penkille selkäjumin kanssa. Runko mutkalla ja kipu estää yläkropan kannattelun. Seiniin nojaillen pääsee eteenpäin. Sirdalud-piikki oikaisi mutkan minuutissa.
Edellisessä elämässä joutui monasti kanniskelemaan painavaa rojua mahan päällä, se oli omiaan esiväsyttämään selän, yksi äkkinäinen liike siihen ja jalat alta. Soutu-uistelun päälle jos kevätviileässä istui nuotiolla selkä kylmän puolella, oppi äkkiä että jos minuutin istuu, kontataan mökkiin.
Voimapyörä on hyvä, mutta jos tekee liian pitkälle, notkahtaa selkä>täys jumi päälle.
Kannattaa tehdä alkuun ilman pyörää, eli käsillä astellen kämmenen mitta kerrallaan eteenpäin. Ei pääse lipsahtamaan pitkäksi.
Noita tein alkuun polvilta, sitten suorin vartaloin ja sitten kun niitä meni yli kymmenen, otin vasta pyörän käyttöön. Nyt uskaltaa pyörän kanssa jo laskea suorin vartaloin navan puolen metrin päähän maasta ilman notkahduksen riskiä. Pilatekset, core-fitnekset ja muut samanmoiset hömpötyksen kuuloiset jutut ovat kanssa toimivia
Hassusti, toinen hyvä apu oli isot painot maastavedossa, rinnallevedossa tai työnnössä.
Pitkät sarjat väsytti lihakset, mutta ykkös-kakkospainoilla hallitut nostot jostain syystä herätti oikeat lihakset hommiin. Kerran viikossa kun teki, ei temppuillut selkä. Tätä en tietenkään suosittele.
Avatar
empperi
Viestit: 260
Liittynyt: La Touko 10, 2014 9:10 am
Pyörä: Gessu -09 + XT660R -07
Paikkakunta: Kemi

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja empperi »

No niin, pääsin minäkin tähän kerhon! Talvella satutin selän, ja enempi ja vähempi on selkä caivannut siitä asti. Maanantaina sitten tuli totaalinen stoppi. Ei voinut kuin maata lattialla tuskissa. Ambulanssilla sairaalaan, ja magneetilla kuvat. 2 pullistumaa samassa välilevyssä ja toinen niistä painaa lonkkahermoa. Piikin löivät selkään, saa nyt nähdä loppuiko ajokausi tähän :(
Avatar
TomppaV
Viestit: 656
Liittynyt: Ma Joulu 31, 2012 2:34 pm
Pyörä: 950 adv, R100GS
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja TomppaV »

Tämä ei taida olla nyt suoranaisesti Empperille avuksi, mutta minulla on ollut selkävaivoja toistakymmentä vuotta. Lääkärille kun meni , niin kipulääkkeet, relaksantit ja sairasloma olivat se mitä ne pystyivät auttamaan. Toisaalta olinhan hyvä asiakas, kun alvariinsa siellä joutui käymään, eihän sitä lypsävää lehmää kannata tappaa, jos olisin saanut vaivoihin oikeaa hoitoa, olisi käynnit ja rahastus loppuneet.

No, sitten sattui yhdellä kerralla uusi lääkiksestä juuri valmistunut lääkäri otille. Kaveri tuumasi, että mitä sä täällä ramppaat, tuos on sulle lähete selkäcentteriin, ne tekevät sulle kuntosaliohjelman ja ohjaavat alkuun. Selvä, sinne siis. Puoli vuotta meni ja en ole senkoommin kipulääkkeitä ko vaivaan syönyt, ja tästä on aikaa noin 7 vuotta. Pahimmoillaan en pytynyt ajamaan autoakaan kuin 20 min kerrallaan, eli aika kipee oli selkä.

Pari kertaa viikossa joutuu tuolla punttiksella kevyellä treenillä käymään, mutta lääkärillä ei, ja kyseessä on siis syvien keskikehon lihasten treeni, ei mikään massanhankinta.

Vaivoja on erillaisia, tämä ei varmastikkaan kaikissa tapauksissa auta, mutta minun tapauksessa kyllä. Perusvikana oli siis se että lihaksisto ei tue selkärankaa, lihakset oli siis huonossa kunnossa.

Suosittelen, vaikka ei vielä selkä vaivaisikaan!
Taas lähti mopo käsistä
Tom2
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Marras 20, 2020 11:39 am
Pyörä: Fatbike

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja Tom2 »

Olipahan projekti tämäkin selän kanssa, 5kk kärsimystä. Ihan ensin kävin kalevalaisella jäsenkorjaalla, joka varmaa vaan pahensi asiaa. Sen jälkeen akupunktiossa ja hieronnassa, yhtä tyhjän kanssa. Ei oikein saanu edes hetkellistä apua noista. Ainoa, mistä sai edes hetkellisen helpotuksen oli selkäpenkki, ostin tuollaisen https://gorillasports.fi/selkalaitteet/selkakippi . Toki nyt kun miettii niin vähän turhake kun selkä taas kunnossa ja olisi pitänyt vaan kuntosalilla vedellä tolla. Tämän jälkeen jouduin menemään sit ihan lääkärille ja välilevynpullistuma diagnosoitu 2 eri ortopedin toimesta ja magneettikuvalla tietty.
Tämän jälkeen kuntoutus käyntiin ja sillähän se kuntoon lähti. Voimia kaikille, kyllä sen pystyy ilman leikkauksiakin hoitamaan. Sori vähän vanha aihe, mutta piti tuoda lohtua pimeyteen jos joku painii tämän kanssa.
Linky
Viestit: 22
Liittynyt: To Elo 31, 2017 3:08 pm
Pyörä: Triumph Tiger 900

Re: Onkos täällä muita selkävaivaisia ? :)

Viesti Kirjoittaja Linky »

Joo. Ensin parit "noidannuolet" ja sitten pullahti kaks välilevyä kerralla. 5 kk toipuminen, ja vahdoin jälkipuinneissa alaa sähkäristä toimistohommiin ja pyörän intikasta Tigeriin. Ei tartte enää pysähellä 50 kilsan välein verryttelemään ja pääsee paremmin sorateillekin. Ja kehtaa tulla tällekin foorumille pyörimään. Ylläpitona talvella salitreeniä samaan malliin kuin fysiatrian polilla toipumisvaiheessa ja kesällä voi sitten rikkoa sen taas uudelleen puutarhahommissa...
Vastaa Viestiin